Ornitologi enligt Einstein

Min pappa, som här på bloggen går under namnet Einstein, är bra på många saker. Exempelvis innehar han närmast encyklopedisk kunskap om artister och musikgenrer från 50-, 60- och 70-talet. Han är också en riktig fena på att rimma, göra popcorn och förlåta bråkiga katter. Ja, ni förstår ju att undertecknad brås på en riktig hipp typ, för att använda mannens egna ord.

Einstein är också en fena på ornitologi. Han tenderar dock att använda något annorlunda namn än vad man gör inom den standardiserade fågelforskningen. Enligt Einstein är nämligen alla fåglar ankor som namnges utifrån miljön där de befinner sig. Obegripligt? Inte då!

800px-Phalaropus_lobatusDet här är, enligt en vanlig ornitolog, en smalnäbbad simsnäppa. Det är ett fint, men kanske lite väl komplicerat namn. Enligt Einsteins lättillgängliga ornitologi kallas denna fågel istället för en sjöanka.

storskrake01Här skulle man kunna tro att det ligger två tjusiga storskrakar och vilar. Ingen dålig gissning egentligen, men det korrekta namnet är självfallet bryggankor.

Och ja, så fortsätter det.

1497917_520_328 (1)Med en majestätisk flyganka.

svanar03Och en tjusig badanka. Det är något omtvistat hur en nybakad ornitolog ska vara säker på skillnaden mellan en badanka och en sjöanka. Enligt Einstein är det något ”man bara vet”.

53db3a2503fee58791748d9332449e10-bird-bathes-in-chocolate-fountainÄven den sällsynta chokladfontänanka får vara med.

1776876Och sist men inte minst: strutsen. För en struts är alltid en struts, hälsar Einstein.

Annonser

7 kommentarer

Filed under Ord

7 responses to “Ornitologi enligt Einstein

  1. Skillnaden mellan ”badanka” och ”sjöanka” måste ju såklart vara att man kan bada med badankan, men inte med sj… Men vänta nu. Nej, svårare än jag trodde det här och tydligen inget ”jag bara vet”.

  2. HAHAHA. Chokladfontänankan är ett måste i varje hushåll!

  3. Hahahahhaa vilken legend!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s