Svett och vitterhet

golf

1700-talets yoga

Jag är på ett pass i yoga. Jag känner mig nöjd: äntligen gör jag som man ska göra, d.v.s. jag tränar. Dessutom har jag tränat flera gånger denna vecka, vilket innebär att jag är på god väg att bli en fulländad individ, d.v.s. en person som tränar regelbundet.

Ändå känner jag ett sting av dåligt samvete – för jag vet att det här bara är tillfälligt. Jag kommer inte träna massa gånger varje vecka, för det gör inte sådana som jag. Jag är trots allt ingen aktiv person, som lever för att lyfta vikter och springa på band. Jag är en person som gillar att sitta still och äter mer än gärna godis till frukost när möjligheten ges. Jag är ingen träningsmänniska – så vad sjutton gör jag här?

Men så slår det mig att detta kanske är pudelns kärna – att samtidsmänniskan (eller bara jag) definierar sig så pass mycket utifrån sina handlingar. Oavsett vad man gör påverkar det den man är – så om jag exempelvis undviker att träna definieras jag som en lat person. Detta leder i sin tur till att jag förlorar mitt självförtroende och slutar att träna, för jag kommer aldrig orka bli en person som tränar.

Kanske är lösningen att se på det man gör just som en handling och inte som något som påverkar ens hela identitet? Jag tänker att det vore att jämföra med att gå tillbaka till den sexualfilosofi som fanns på 1700-talet, då en sexuell akt var just en akt och inte något som definierade personens sexualitet. Att istället för att identifierar mig som en lat person är jag en person som ibland ägnar sig åt lata handlingar och ibland åt aktiva, träningshandlingar.

Det får lov att bli min nya träningsfilosofi – som på 1700-talet, fast utan korsett.

Annonser

6 kommentarer

Filed under Ord, Tänka på att tänka

6 responses to “Svett och vitterhet

  1. Det låter mer djupsinnigt än min analys av tränandet som ändå bottnar någonstans i samma sak. Ja, jag är en sån person som ibland försöker mig på squatchallenges och promenera ute i vildmarkerna (förutom på sensommaren pga FLUGORNA FÖRSÖKER MÖRDA MIG) men det känns som att man måste polarisera sig. Antingen tränar man regelbundet eller så tränar man inte alls. Och då blir det ju förstås inte alls. Men det är ju som du säger. Gört litegrann, vem bryr sig! Jag ÄR inte min träning!

  2. Igenkänningsfaktorn x 1000!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sen: vem har tid att träna när en VILL göra så mycket annat? Det är mer sällan lathet än en prioriteringsfråga för mig.

    • Önskar att detta stämde på mig också, men måste nog erkänna att jag faktiskt har lite för mycket fritid. Men sen är det klart att man ska försöka ägna mest tid åt det som man faktiskt tycker är kul! Livet är ju kort o.s.v.

  3. Hallåååå, var ääär du? Tränar du eller????

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s